Saçlar ve derimizdeki bütün hücreler belli aralıklarla yenilenmektedir. Derimizdeki yapılar ortalama 28-45 günlük bir periyodda yenilenirken, saçlardaki periyod 4 ila 6 yıl arasında olmaktadır. Bununla birlikte her gün saçlarımızın az ya da çok döküldüğünü görmekteyiz. Bunun nedeni her gün ortalama ömrünü tamamlamış ve dökülme zamanı gelmiş 45-90 adet saç telinin bulunmasıdır. Bu şu anlama gelmektedir ki dökülme zamanı gelen 45-90 saç telinin kaybı bu döngü içerisinde normal olarak kabul edilmektedir. Kaybedilen her saç telinin yerine mucizevi bir şekilde saç kökü tarafından üretilen yeni bir saç teli almaktadır.
Roza saç ekim merkezi günde kaç adet saçın döküleceği, bireyin total terminal saç teli sayısı, saçın canlılık periyodunun ortalama zamanı, yapısal özelliklerimiz, metebolizmamız ile ilgili özelliklerimiz ve bunlarla birlikte saçlarımızın maruz bırakıldığı fiziksel etkiler (çok sıcak fön uygulamak, boyama, saç kremi, jöle vb. ve tarama) gibi etkenlere bağlı olduğu hakkında bilgi verdi. Saçımızı tararken yada şekillendirirken hasar gören ve dökülen yada kopan saç telleride bu sayı içerisinde yer almaktadır ki bu aşamada dökülen saç telleri mevcudun önemli bir kısmını oluşturmaktadır.
Çok fazla miktarda saç dökülmesi, kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülebilir, bunun ana nedenlerinden biri kadınların erkeklere nazaran saçlarına çok daha fazla miktarda ilgi gösterdiğinden kaynaklandığı bilinmektedir.
Roza saç ekim merkezi kadınlarda saçların dökülmesinin periyodları vücudun fizyolojik ve döngüsel dönemleri (hamilelik, menapoz, adet döngüsü) ile ilgili olarak, adet döngüsünden hemen önceki günler, çocuk doğumundan 3-6 ay sonrası, ve menapoz sürecinde görülebilir. Vucudun mucizevi kimyasalları, hormonlarımızın değişimine bağlı saç kayıpları fizyolojiktir. Özellikle kadınlarda demir eksikliği anemisi, hamilelik döneminde sık rastlanan folik asit eksikliği, kimyasal içerikli ilaçların alınmasıyla ilgili, mevsimlere bağlı olarak, boşanma ve hastalık durumlarında (özellikle stres ve psikolojik rahatsızlıklar, ateşli rahatsızlıklar, guatr rahatsızlıkları, ve büyük ameliyatlar) saç dökülmesi oldukça artar.
Erkeklerle ilgili yapılan çalışmalarda sigara kullanımının saç kaybının artıracağı belirlenmiştir. Kadınlarla ilgili olarak sigaranın bu şekilde olumsuz bir sonuç oluşturacağı da açıktır.
Saçlarımızı çok fazla ovalamak veya saç yapımıza uygun olamaya şampuanlarla yıkamakta saç dökülmelerine neden olabilir.
Hususi bir durum olan erkeklere özgü saç dökülmesi kadınlarda da oluşabilir. Saç derisinin tümünde yoğun olarak bir dökülme olmadan, genelde baş üstünde saç azalması durumudur. Bu duruma istinaden kadın rahatsızlıkları bakımından bir uzmana görünmekte yarar vardır. Kadınlarda sıklıkla görülen ‘polikistik over’ denilen rahatsızlık ile beraber görülebilir. Bazen de süt hormonu olarak bilinen ‘prolaktin’ hormonunun değişimine paralel olarak görülebilir. Sonuç olarak hormonlardaki bir değişim yada hormonal rahatsızlıklarda bu şekilde bir saç azalması yada dökülmesinden bahsetmemiz doğru olacaktır.
İnsanlar var olduğu süreçten günümüze kadar saç kaybının-dökülmesinin sebebini araştırmışlardır. Roza saç ekim merkezinin verdiği bilgilere göre erkek tipi saç kaybı-dökülme oranının fazlalığı, saç dökülme yüzdesi yönünden daha çok olmasından dolayı daha fazla estetik soruna yol açmaktadır. 25-35 yaş grubundaki erkeklerin 20-40 ının saçları yavaş yavaş dökülmeye başladığı görülür. Bu durum 50 yaş grubundaki erkeklerde 40-50 civarına çıkmaktadır.